Sukutapaamiset

Ensimmäinen sukutapaaminen pidettiin v.1998 Savonlinnassa Seurahuoneella.

Toisen kerran kokoonnuttiin v.2003 Pertti ja Arja Fritzin kotona Sorsasalossa, Tolvanniemi 4:ssä Penttilän tilalla.

Tässä raportti tapaamisesta:

II sukutapaaminen on nyt sitten pidetty. Ja loppujen lopuksi sääkin sitä suosi. Haluamme vielä kovasti kiittää Sorsasalon nykyisiä asukkaita Pertti Fritziä perheineen siitä, että saimme joukolla tutustua esi-isiemme asuinpaikkaan. Erityiskiitos Arjalle maukkaasta tarjoilusta!

Mielestämme ja kommenttienkin perusteella tilaisuus oli onnistunut ja ehkä ikimuistettavakin. Ilahduttavaa oli, että mukana oli myös sellaisiakin sukulaisia, jotka eivät päässeet ensimmäiseen tapaamiseen v. 1998. Kaikkiaan paikalla oli parhaimpaan aikaan 32 henkilöä. On se vaan uskomatonta nähdä sukulaisia lähes 40 vuoden takaa ja useita myös ihan ensimmäistäkin kertaa. Tämä Fritzien suku ei ole sitä kaikkein aktiivisemmin toisiinsa yhteyttä pitävää. Ehkä siksi juuri tällaiset epämuodolliset yhteistapaamiset silloin tällöin ovat paikallaan.

Pitämämme ”esitelmä” sukututkimuksen tämän hetkisestä vaiheesta näytti herättävän kiinnostusta. Ja yllätyksiltäkään ei vältytty. Tutkimus näytti tuovan monellekin läsnäolijalle uutta tietoa aivan lähipiiristä. Hyvä niin, sillä näissähän se sukututkimuksen suola piilee.

Myös me saimme tässä tapaamisessa jotakin korvaamatonta ja uutta. Kiitos Esa Ritsilälle että toit vanhoja valokuvia katsottavaksi ja joita myös digikameralla kuvailimmekin. Esalla oli näet valokuva n. 12-vuotiaasta omasta isästämme Taito Ritsilästä. Emme muistimme mukaan koskaan aiemmin olleet nähneet hänestä lapsuusajan valokuvaa. Kovin oli itsensä näköinen.

Kantaisämme Elias Fritzin syntymäaika ja –paikka sekä kuolinaika ja –paikka ovat edelleenkin selvittämättä. Ja tämä hieman meitä tutkijoita yhä askarruttaa ja välillä vähän ”hatuttaakin”. Erilaisia polkuja (vihjeitä asiapapereissa ja päättelyjä mielessä) oikean tiedon lähteille on paljon, mutta keinoja asioiden oikean tilan selvittämiseksi ei tahdo löytyä. Ehkäpä joku sukututkimusammattilainen saattaisikin kyetä meitä paremmin selvittämään Eliaksen kohtaloita. Vai voisitko kenties sinä lukijamme paneutua asiaan? Kaikki apu on tervetullutta!

Eniten tietysti askarruttaa se suvussa kiertävä huhu saksalaisuudesta ja todella mielenkiintoista olisi löytää Eliaksen ruotutorpan paikka nykyisen Kangaslammen Palvalahden alueelta. Tuolloin eli eli 1800-luvun molemmin puolin alue kuului Rantasalmeen.

Armas Alarik Ritsilän radiohaastattelun ( vuodelta 1963; haastattelija Adolf Turakainen) esittäminen oli kiinnostava asia. Onhan se tietynlainen pieni ”järkytyskin” kuulla v. 1964 kuolleen miehen ääntä jota meistä varmaankaan kukaan ei enää koskaan uskonut kuulevansa. Mutta niin vain hyvin ja suut nauruun saavalla tyylillään pappa kommenttejaan esitti Joel Lehtosen velipuolesta Muhosesta alias Juutas Käkriäisestä.

Pappahan myös korjaa yhden ”historiallisen vääryydenkin”. Nimittäin kirjailija Joel Lehtonen antaa ymmärtää, että Muhonen alias Juutas Käkriäinen ei osannut lukea. Armas taas, koska tunsi miehen ja samaa kiertokouluakin kävi, totesi, että ”Muhonen oli selevä lukumies, se luki selevästi”.

Haastattelu on taltioituna meillä cd-levyille, niin että saavat sitä sitten tulevatkin sukupolvet kuunnella.

Kiitokset myös Martti Flanderille erinomaisesta esitelmästä ”Syövän hoito tänään”. Näki, että mies osasi asiansa. Porukkakin näytti olevan todella kiinnostunut aiheesta; esitystä kuunneltiin hiiren hiljaa ja keskittyneesti! Ja kysymyksiäkin sateli. Hienoa oli, että Martti kykeni esittämään asiansa havainnollisesti ja kansantajuisesti, niin että me maallikotkin sen ymmärsimme. Kiitokset myös toiselle paikalla olleelle lääkärille Veijo Ritsilälle asiantuntevista kommenteista.

Tapaamisen aikana meillä heräsi ajatus, että joku teistä saattaisi olla kiinnostunut saamaan haltuunsa esittelemämme sukututkimuksen ohjelmineen. Meille se sopii aivan hyvin. Voitte sitä itse sitten myös täydentää. Ohjelma + tutkimus maksaa 60 €. Näin saamme pienen osan kuluista jaettua muiden kanssa. Ota yhteyttä, jos asia kiinnostaa.

Mielellämme ottaisimme vastaan valokuvia esim. perhekohtaisesti kaikista elävistä ja myös tutkimuksessa esiintyvistä jo manan maille joutuneista. Sähköpostissa ne kulkevat hyvin tai jos se ei onnistu, lähetä kuvat Joukolle, niin skannaamme ne ja palautamme kuvat takaisin.

Fritzin kotisivuilla on muutama sukututkimuslinkki, joiden avulla itse kukin voi harrastaa tutkimusta. Muista kuitenkin, että niissä esiintyvät tiedot ovat ”toisen käden tietoja”. Niiden oikeellisuus on aina tarkistettava alkuperäisistä asiakirjoista eli seurakuntien -, sotilas- ym. materiaalista! Nämä löytyvät parhaiten Helsingistä Kansallisarkistosta ja Mikkelistä Maakunta-arkistosta. Jos löydät joitakin uusia (vanhoja) tietoja ja perheesi tai lähisukulaisten parissa tapahtuu muutoksia, toivoisimme ilmoituksia meille päin. Näin saamme pidettyä tiedot ajan tasalla.

Kotisivuilta löydät joitakin kuvaotoksia sukutapaamisesta. Ja siitähän niitä on helppo tallentaa omiin arkistoihin.

Kun on sama pääkesät talvet, niin emme muistaneet tapaamisessa pyytää sähköpostiosoitteita, joten olkaa ystävällisiä ja toimittakaa niitä meille. Käyttöä niille varmasti myöhemmin löytyy.

Pidetään yhteyttä

Nastolassa ja Haukivuorella 15.6.2003

Esko ja Jouko Ritsilä